Restauració patrimoni arquitectònic en església romànica de Santa Eugènia de Berga

Rehabilit va dur a terme la restauració del Campanar i l’Absis de l’Església de Santa Eugènica de Berga dins el programa establert entre la Generalitat de Catalunya i La Caixa anomenat “Romànic Obert”

La intervenció va consistir en:

  1. Reparació i/o substitució dels pilars del campanar romànic per altres de nous realitzats amb pedra de la mateixa procedència que el originals.
  2. Repàs de tot el rejuntat dels paraments i aplicació de productes consolidant (silicat d’etil) i hidrofugants (siloxans modificats) per protegir la superfície de la pedra de les façanes a tractar.
  3. Refer les cobertes de les tres capelles de l’Absis
  4. Excavació de la zona enjardinada de l’Absis per tal de crear un drenatge de les aigües de pluja.
  5. Muntatge d’un sistema anti-coloms AlaStop de protecció del campanar contra la presència del coloms.
  6. Tractament d’humitats de capil·laritat amb la instal·lació d’un dispositiu MURSEC ECO, per eliminar les humitats de capil·laritat, rejuntat de la zona baixa amb morter de drenatge DRAINING MONUMENTS, basat exclusivament en calç.
  7. Tractament dels elements estructurals de fusta de la coberta del campanar contra atacs de termita i corc.

La instal·lació de la bastida es va dur a terme en dos cossos independents, un per l’absis, recolzat a terra i l’altre pel campanar, sobre la cornisa perimetral i la coberta del creuer, degudament protegida.

Aquesta bastida es va ampliar per cobrir tota la coberta, el penell i parallamps, ja que durant les obres es va veure la precarietat del seu estat i es va decidir la seva substitució.

 

Substitució de pilars

La intervenció principal de la rehabilitació va consistir en la substitució d’uns pilars que estaven totalment esberlats i amb la pedra en un estat avançat de disgregació.

Restauracio monuments historics _ Rehabilit

En primer lloc vam localitzar una partida de pedra que, pels seus resultats en laboratori i per aspecte físic fos la ideal, es van començar a produir basaments, columnes i capitells per substituir els originals i també peces de carreus per tapar els forats deixats en paraments per les bastides de fusta durant la construcció original. Aquestes peces es van collar i rejuntar amb morter de calç, amb àrid i proporcions similars a l’original.

Per tal de retirar els pilars originals es va muntar un estintolament pels arcs de les obertures i un altre estintolament desmuntable per subjectar els capitells. Un cop estintolat el conjunt, es va començar per buidar els junts del fust amb el capitell i el basament, retirant-lo manualment i desmuntar, posteriorment el capitell i el basament.

Posteriorment es va procedir a preparar la nova base de suport pel nou element, preparant l’encaix en la pedra i anivellant-lo amb morter de retracció controlada, deixant un armat d’espera vertical d’acer inoxidable, collat a la pedra de base amb tac químic.  Es van muntar les noves peces de pedra natural, començant pel basament, el fust i finalment el capitell, quedant lligats per passadors verticals d’acer inoxidable, collats amb morter fluid, injectat un cop collades i rejuntades les peces.

Restauracio monuments

Restauració de paraments i cobertes

Per les teulades de l’Absis, es van buscar teules de recuperació d’edificacions antigues, per tal de tenir les mides i l’envelliment adequats. Aquestes peces es van netejar de morters antics i es van col·locar sobre la solera reparada, amb morter de calç.

En quan al tractament d’humitats de capil.laritat, el primer que es va fer fou instal.lar el sistema MURSEC ECO inalàmbric, el qual actua evitant que continui l’ascens de la humitat a través dels murs. Aquest sistema permet solucionar amb les màximes garanties el problema de les humitats de capil.laritat sense haver de fer perforacions al mur, això és especialment important quan parlem de restauració de patrimoni històric.

Tota la zona inferior de la façana de les capelles de l’Absis es van sanejar les juntes, fins a 5-7 cms de fondària i es van rejuntar de nou amb morter DRAINING CALÇ MONUMENTS per tal de facilitar la transpirabilitat del mur.

En les zones de façana amb pedra erosionada o en procés de disgregació es va fer aplicació de producte consolidant a base de silicat d’etil, amb una dotació entre 250 i 500ml/m2.

Com a tractament final de protecció sobre la pedra natural es va aplicar producte hidrofugant en 2 capes, a base de siloxans modificats, per tal de reduir la absorció d’aigua per part de la pedra i de la junta de morter de calç. També es donà tractament protector a la coberta del campanar.

Es van pintar tots els elements metàl·lics del campanar, tant interiors com exteriors amb pintura metàl·lica tipus Oxiron, prèvia aplicació de protecció antioxidant.

Dins de la intervenció es va refer el penell amb una reproducció de l’original, amb ferro de forja, amb la corona i els tres escuts, la creu de Sant Jordi, les quatre barres i la “E” d’Eugènia, reproduïda de la forma de la clau de l’Església.

Protecció anti-coloms del campanar

La intervenció també va contemplar la protecció anti-coloms. En cornises es van col·locant punxes anticoloms ALASTOP amb dues o tres fileres de barnilles verticals. En les obertures del campanar es va realitzar la protecció amb xarxes anticoloms ALASTOP, de nylon negre i retícula 5x5cms, sobre un bastiment perimetral d’acer galvanitzat tensat i collat mecànicament a obra en les juntes dels paraments.

 

Punxes anticoloms AlaStop

 

Especialització en rehabilitació de monuments

A Rehabilit portem 30 anys d’especialització en rehabilitació de monuments històrics. Disposem de la màxima qualificació K7E que ens permet intervenir en restauració de patrimoni històric.

Poder treballar en la rehabilitació de patrimoni arquitectònic com aquest ha estat un plaer, i volem agraïr a totes les persones i entitats (Rosa Bosch, Jordi Comas, Anna Pont, Ferran Auguet, Josep Mª Riba, Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic – Dani Font, Fundació La Caixa), que han intervingut en la rehabilitació del campanar romànic de Santa Eugènica de Berga.

Si voleu conèixer millor les nostres tècniques de restauració de monuments podeu visitar-nos a www.rehabilit.com

Restauracio església romànica

Etiquetado , , , , , , . Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *