Rehabilitació de balcons de casa catalogada

L’Ajuntament de Blanes va contractar a Rehabilit per subsanar els balcons de la Casa Saladrigues, en els quals ja hi havia hagut desprendiments.

La Casa Saladrigues, situada al passeig de la Mestrança de Blanes, va ser construïda l’any 1925 per l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí.

Restauració patologies balcó _ Restauració patrimoni

L’encàrrec consistia en el tractament dels perfils metàl·lics dels balcons que presentaven un procés d’oxidació, provocant el trencament d’algunes peces del revestiment ceràmic. Aquest tipus de patologies les trobem habitualment en les nostres rehabilitacions de patrimoni històric.

Un cop iniciades les feines d’aixecament del paviment existent per començar el sanejament dels perfils metàl·lics, vam trobar revoltons ceràmics rectangulars, nivells de ferro de diferents tipus (forja, laminat, REA, rodó llis, malla de galliner, etc…),i que la majoria de peces estaven quartejades, amb fissures molt fines o reparades amb materials flexibles tenyits.

Totes aquestes troballes, confirmaven l’inexistència d’ancoratges de barana sota les boles de suport, i que els perfils superficials no eren crosses de barana, sinó part de l’estructura dels balcons.

Vam procedir al buidatge de part de la llosa de balcó, deixant a la vista gran part de l’estructura metàl·lica i la cara interior de les peces ceràmiques.

Simultàniament, en el balcó de cara mar, es va realitzar un desmuntatge parcial retirant únicament les peces ceràmiques més esquerdades. En el balcó de cara muntanya es va procedira un desmuntatge total, donat que el dany era més generalitzat.

Un cop desmuntades i retirades, les peces es van numerari fotografiar per traslladar-les a taller, allà les vam classificar segons els tractaments a aplicar. Primer, se’ls realitzà una neteja del morter adherit mitjançant petites fresses mecàniques, amb cura de no produir fissures. Després es realitzà l’aplicació de consolidant a base de silicat d’etil i una segona neteja més intensa. Un cop retirat el màxim de morter possible, es realitzà la recomposició de les peces, fragment a fragment, collades amb resina epoxi i deixades catalitzar en posició de mínim esforç.

Mentrestant a l’obra vam iniciar les feines de passivació dels elements metàl·lics i se’ls va aplicar una capa de protecció mitjançant una beurada de ciment. Es preparà una nova estructura de suport per les peces de perímetre que va consistir en introduir barres de REA en sentit perpendicular a façana dins el massís de la llosa; això ho vam fer mitjançant perforació mecànica i ancoratge químic amb adhesiu híbrid.

Paral·lelament, a les baranes de forja se’ls varealitzar un sanejament manual de la pintura metàl·lica existent, eliminant òxids i restes de pintura sense adherència. També  es van elevar les cantonades de les baranes, per tal de no forçar el recolzament sobre la llosa de balcó.

Un cop restaurades, les peces ceràmiques es van tornar a portar a l’obra. Aquestes peces ja portaven incorporats ancoratges de llautó collats amb morter acrílic per tal de lligar-los a l’armadura ja preparada.  Un cop realitzat el replanteig, es varen fixar les peces amb  ciment de reparació. Quan les peces van quedar fixades, es va fer una impermeabilització per la cara interna de les peces ceràmiques mitjançant una beurada de ciment impermeable amb armadura de fibra de vidre.

Es va col·locar una segona armadura de fibra de vidre de major mida de quadrícula, que es va deixar llarga perquè continués per la cara superior de la llosa; facilitant una unió de tot el conjunt. A més, es va procedira fer la reposició puntual de les peces amb fragments irrecuperables amb un morter acrílic, degudament tenyit, amb característiques de ceràmica un cop catalitzat.

Es realitzà un primer reblert de la cara interior, mitjançant un morter de reparació, fibroreforçat, d’alta adherència i de retracció controlada, per tal de fer un únic element continu i com a pont d’unió entre les peces ceràmiques i el massís de la llosa del balcó.

També es realitzà el reblert del massís de la llosa de balcó amb formigó fet a obra, fins a nivell de la solera conservada. Posteriorment, es van regularitzar les pendents amb morter de reparació de base calç i s’impermeabilitzà la superfície superior de la llosa aplicant dues capes de ciment impermeable flexible. Després, es col·locà el paviment de rajola ceràmica i també les peces de minvell, del mateix tipus que el paviment.

Un cop acabat el paviment superior, es realitzà la neteja general de la superfície ceràmica de forma manual i sense tècniques abrasives. Es va procedir a l’eliminació d’elements biològics; fongs, líquens, etc…, i també es realitzà una eliminació d’eflorescències salines. Un cop neta i sanejada la superfície, es realitzà un tractament d’homogeneïtzació cromàtica.

Un cop acabat el paviment es van preparar uns coixins de plom, un per cada bola de recolzament,  per tal de tenir una protecció mal·leable en cada punt de recolzament.

Per finalitzar, es van aplicar dues capes de pintura de tipus esmalt alquídic metàl·lic a la barana.

Rehabilit som especialistes en rehabilitació de façanes i monuments. Poden trucar-nos al 934561453 i un tècnic l’atendrà.

Poden visitar-nos a www.rehabilit.com

Etiquetado , , , , . Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *